För oss är det viktigt att använda naturliga material, i synnerhet trä. Samtidigt så är det väldigt viktigt och prioriterat för oss att skapa en produkt som håller över tid och tål att stå utomhus även vid kalla svenska vintrar. 

När vi bygger utekök så jobbar vi därför med metoden att värmebehandla vår björk för att göra materialet så motståndskraftigt som möjligt samtidigt som björk också blir mörkare får en rikare nyans som enligt oss blir väldigt vacker. 

Varför värmebehandlar man trä?

Värmebehandlat virke ger unika kombinationer av egenskaper som inte kan uppnås på andra sätt. Formstabilitet kan kombineras med motståndskraft, frånvaro av koda kan kombineras med låg värmeledningsförmåga. Samtidigt som man får dessa fördelar så ger värmebehandlingen i vårt fall även träet en rikare och vackrare färg rakt igenom. 

Hur går värmebehandlingen till? 

Vårt virke värmebehandlas bara några kilometer från vårt snickeri. Värmebehandlingen innebär att man hettar upp träet till mellan 165-215 grader i en ugn med överhettad vattenånga. Virket blir uppvärmt utan att brinna upp. Vattenångan hindrar syretillförseln. Processen tar 2-3 dagar. Den inleds med en långsam uppvärmning och torkning under ett dygn, därefter hög temperatur i 1-3 timmar och slutligen avsvalning och stabilisering av fuktinnehåll. Man använder inga tillsatser eller kemikalier utan enbart energi för att värma upp virket.

Värmebehandlat trä är alltså ett förnyelsebart och giftfritt material som utan skadliga effekter ingår i ett naturligt kretslopp.

Vad händer vid värmebehandlingen?

Virket får helt enkelt nya egenskaper som t ex.

  • Mörkare färg
  • Genomfärgat rakt igenom
  • Stabilt i formen vid olika fuktförhållanden
  • Lägre vikt
  • Högre motståndskraft mot röta
  • Kådor och hartser försvinner
  • Bättre isoleringsförmåga, lägre förmåga att leda värme

Just för utomhusbruk är det kombinationen av genomgående färg, formstabilitet, frihet från kåda, hög motståndskraft mot röta som är viktigt.